Met 8 personen een weekend varen met de “Jongejan” op ‘t Wad (incl. schipper)

Deze Groninger Tjalk is gebouwd in Martenshoek in 1889 en is in 2005 weer in oude glorie gerestaureerd op basis van de zogenaamde Mansholt Beunhoogte. Daardoor kon de vroegere vrachtruimte ( “Beun”) lux ingericht worden met alle hedendaagse gemakken. Er zijn 6 vaste slaapplaatsen voor de gasten en er zijn mogelijkheden om in het leef gedeelte nog slaapplaatsen te creëren. Totaal mogen er 8 gasten op slapen. De keuken is voorzien van een gasfornuis – oven/ vaatwasser/koelkasten en diepvrieskast en kan continue voorzien worden van 220 volt middels een separate generator. Toiletten, douche, koud en warm stromend water behoren tot de uitrusting.

Het schip is getuigd met totaal 195 m2 zeil  en heeft voortreffelijke zeil kwaliteiten voor op onze meren, het IJsselmeer en de Waddenzee. Het voer vroeger ook op de Oostzee. “Een varend monument” en graag geziene gast bij maritieme manifestaties o.a. Delfsail 2016 en historische havens maar in zijn element op het open water.

In overleg met de eigenaar en de schipper bepalen we het weekeinde. Bij slechte weersvooruitzichten gaan we in overleg of en alternatief mogelijk is. Het weekeinde is inclusief een ervaren schipper, van de opvarende wordt verwacht dat zij onder de leiding van de schipper zelf meewerken om te zeilen.

Programma
Het weekeinde begint op vrijdag namiddag / avond met inschepen en kennismaken. Er wordt gezorgd dat er voldoende eten en drinken aan boord is voor de avonden, ontbijt en lunches. (incl. Wijn / korenwijn / berenburger / bier en frisdranken). De haven waar u inscheept is waarschijnlijk Makkum (dit kan in de tijd evt. aangepast worden). Vanuit Makkum kan gekozen worden het IJsselmeer over te steken en te overnachten in Hoorn / Enkhuizen en Medemblik maar alternatieven zijn bespreekbaar. U kunt ook het wad op gaan en genieten van de weidsheid op het wad , droogvallen op een zandbank, op een eiland overnachten u kunt het allemaal zelf in overleg met schipper bepalen.

De Schipper heeft met betrekking tot de veiligheid echter altijd het laatste woord, dus weersvoorspellingen kunnen bepaalde keuzes beïnvloeden. Maar… verder bent u vrij om met een monumentaal schip heerlijk te zeilen en te genieten, leuke haventjes bezoeken etc., voor elk wat wils! Zondags in de namiddag legt u weer aan waar u ook bent opgestapt of daar waar u hebt afgesproken.

Wij wensen u “een behouden vaart” en een heerlijk weekeinde met collega’s of een vriendengroep of met het gezin maar maximaal 8 personen om te slapen. Overdag kunt u nog 4 gasten eventueel mee uitnodigen.